„Am decis să avem în vedere o sesizare a președinților celor două Camere – pentru ca aceștia au preogativele – pentru a sesiza Curtea Constituțională cu un eventual conflict juridic de natură constituțională între cele două instituții ale statului, respectiv Ministerul Public și Parlament, pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă”, a precizat, joi, președintele Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, deputatul PSD Oana Florea.
Ea a menționat că a avut o discuție telefonică, miercuri seara, în acest sens, cu liderul PSD, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
„Cu siguranță se va face o discuție, așa cum am discutat și cu domnul Dragnea, luni în ședința de coaliție, având în vedere că este o decizie politică – se va discuta oportunitatea sesizării CCR pe conflictul juridic”, a menționat Florea.
Ea a precizat că o decizie a CCR va aduce lumină în acest caz, chiar dacă aceasta ar putea fi luată în toamnă.
„Eu voi fi acolo (la ședința coaliției, n.r.), voi susține argumentat, juridic, faptul că ne aflăm în situația de fapt ca cele două instituții să se afle într-un conflict de natură constituțională, eu cred că o decizie a CCR ar aduce lumină în acest aspect și ar fi folositoare și pe viitor”, a mai spus Oana Florea.
Comisia de anchetă vrea să sesizeze și MAE și SRI în cazurile Maior și Coldea
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 ia în calcul sesizarea MAE cu privire la faptul ca ambasadorul George Maior nu a răspuns întrebărilor adresate de Comisie, precum și sesizarea SRI cu privire la prezența lui Maior și Coldea acasă la Gabriel Oprea, în seara scrutinului.
Propunerea a fost avansată de deputatul PSD Liviu Pleșoianu: „Ar trebui să sesizăm MAE pentru faptul că ambasadorul (George Maior, n.r.) s-a prezentat la Comisie, dar a refuzat să răspundă, și să sesizăm și SRI să cerem lămuriri publice legate de prezența directorului SRI și directorului adjunct acasă la Gabriel Oprea”, a propus Pleșoianu, în cadrul ședinței de joi a Comisiei.
Președintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea, a precizat că o decizie în acest sens va fi luată în viitoarea ședință.
„Se vor avea în vedere adrese către MAE pentru a cere răspuns cu ce căuta reprezentatul lor, domnul Maior, în seara respectivă în casa domnului Oprea, de asemenea și către SRI, dar aceste decizii le vom lua la ședința următoare, când vom da un vot final”, a spus Anca Florea.
Întrebată dacă în sesizările către MAE și SRI, Comisia va solicita și sancțiuni, Florea a spus că acest lucru nu este în sarcina Comisiei.
„Nu este în sarcina nostră. Decizia Curții Constituționale spune clar că sesizările administrative vor fi făcute de noi, dar nu cu propuneri, ci propunerile vin din partea instituției respective. Deci nu avem în prerogative așa ceva”, a spus Anca Florea.
E a a menționat că la nivelul Comisiei se discută și despre o serie de propuneri de modificare a legislației, care să confere comisiilor de anchetă prerogative suficiente pentru a-și desfășura activitatea.
„Avem în vedere o modificare legislativă fie în perioada următoare și atunci va trebui să suspendăm activitatea comisiei, fie în raportul final să înserăm modificări legislative pentru a da comisiilor parlamentare de anchetă prerogative suficiente, importante, pentru ca acestea să-și desfășoare activitatea. Așa cum ați observat, activitatea noastră este îngreunată de neparticiparea la ședințe sau, în cazul în care există participare, de refuzul de a da informații, refuzul de a da documente – ceea ce în legisalția altor țări am observat că nu există astfel de cazuri. Ieri am studiat legislația din Franța și Belgia pe acest aspect”, a spus Anca Florea.
Parlamentarii, scrisoare în două puncte pentru Kovesi despreprezența acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor din 2009
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a decis, joi, să îi transmită procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, o scrisoare care conține două întrebări, ambele legate de prezența acesteia acasă la Gabriel Oprea în seara turului secund al scrutinului prezidențial din 2009.
„S-a votat textul final al scrisorii. Citez întrebările din memorie: dacă dânsa s-a aflat la data respectivă la locul respectiv și dacă da, în ce scop a fost acolo, în casa domnului Oprea. Acestea au fost întrebările adresate de către domnii deputați. Sunt două întrebări trimise de către deputați”, a precizat, joi, președintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea.
Ea a menționat că textul final al scrisorii a fost votat în unanimitate de către membrii Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, iar scrisoarea va fi transmisă în cursul zilei de joi procurorului șef al DNA.
Demersul Comisiei de anchetă de a transmite aceste întrebări Laurei Codruța Kovesi are la bază refuzul repetat al acesteia de a se prezenta la audieri.
Sorry, there are no polls available at the moment.